Hoe is het nu met oud-Skyscraper Remco Speelziek?

Hoewel we bij Skyscrapers altijd de blik op de toekomst gericht hebben, zijn we altijd benieuwd hoe het is met oud-Skyscrapers. Skyscraper Raymon ging langs bij een van de allereerste Skyscrapers: Remco Speelziek. Remco is tegenwoordig Customer Journey Expert bij ING. Remco vertelde Raymon over zijn tijd tijdens en na Skyscrapers. ‘’Skyscrapers heeft mij op een pad gezet waar ik nu nog op zit.’’

“De Customer Journey Expert is eigenlijk een hippe naam voor wat we vroeger procesmanager of projectmanager noemden. Ik zit binnen ING Nederland op zakelijke kredietverlening. Ik ben binnen mijn team verantwoordelijk voor procesoptimalisatie vanuit het perspectief van de klant.” Als Customer Journey Expert ben je veel in overleg, vertelt Remco: “Op sommige dagen kom ik ‘s ochtends om 9 uur aan en sla ik mijn laptop pas om 16.30 open, dan heb ik de hele dag in overleggen gezeten. Wij werken veel op de agile manier. Binnen het team is mijn taak onder andere om de vertaalslag te maken van de wensen van de klant naar IT veranderingen. Ik ben dus ook vaak met engineers in overleg. Ik denk hierbij nog regelmatig terug aan de persoonlijkheidstest die ik bij Skyscrapers heb gemaakt. Deze helpt me nog steeds in mijn huidige werkzaamheden doordat ik beter snap hoe bepaalde persoonlijkheidstypen omgaan met bepaalde situaties. Daarnaast moet ik nieuwe dingen bedenken en is het vooral veel stakeholder management. Soms hebben bepaalde beslissingen effect op meerdere afdelingen. Zo kan bijvoorbeeld de risk afdeling blij zijn met een beslissing, maar de sales afdeling juist weer niet. Dan is het mijn taak om daar een goede keuze in te maken. Daarnaast heb je te maken met wat de bank wilt, wat de klant wilt en wat de toezichthouders willen, het is soms een complex krachtenveld waarin je opereert.”

Hoewel Remco op dit moment in de bancaire sector werkzaam is, stond dit zeker niet altijd vast. “Ik had vroeger in mijn hoofd dat ik graag projectontwikkelaar in het vastgoed wilde worden. Dit heb ik toentertijd op mijn voetbalvereniging ook verteld. Toevallig was er binnen de businessclub van de vereniging iemand die Skyscrapers kende. Uiteindelijk is het balletje zo gaan rollen en werd ik door Tim gebeld. Uiteindelijk ging het allemaal best snel en voor ik het wist was ik Skyscraper.” Omdat Remco tot de eerste Skyscrapers behoorde was dat spannend: “Ik wist alleen dat er veel vertrouwen in mij was, aangezien ik al een contract kreeg voordat ik een opdracht had. Ook vond ik Skyscrapers echt onderscheidend omdat de intentie is dat je na je opdracht overgenomen wordt. Toen ik begon was het traineeship nog een half jaar. Er was nog onzekerheid, we vroegen ons af welke opdrachten er langs zouden komen, hoe het traject precies zou gaan.”

“De mensen van Skyscrapers hebben goede bedoelingen en vormen een ideaal vangnet.”

Uiteindelijk vond Remco snel een opdracht als procesmedewerker bij Schuuring, een aannemer in de telecomsector. Hierbij werd hij betrokken bij een project van KPN. Dit project had betrekking op glasvezelverbindingen naar woningen. Hoewel hij begon als procesmedewerker, veranderde zijn opdracht gaandeweg naar die van planner. “Omdat ik me al had verdiept in de planningswerkzaamheden en de planner overspannen raakte, werd me gevraagd om het over te nemen. Dit ging al snel erg goed.” Hoewel Remco de opdracht leuk vond, kwam hij erachter dat dit toch niet helemaal bij hem paste. Hij vertelt dat Skyscrapers hierin een grote rol speelde: “Via de gesprekken en trainingen van Skyscrapers leerde ik mezelf goed kennen. Skyscrapers richtte zich erg op het persoonlijke en dit hielp mij om te zien wat mij energie gaf, wat ik graag wilde.” Uiteindelijk kwam Remco erachter dat hij de financiële sector erg interessant vond. Na zijn periode bij Skyscrapers ging Remco in dienst bij een financiële detacheerder om zich goed te oriënteren binnen deze sector. Via deze detacheerder kwam hij bij ING terecht, waar hij dus nog steeds zit. Remco denkt nog zeker een aantal jaren nodig te hebben om echt goed te worden in zijn huidige functie. Zelf zegt hij: ”Binnen deze functie heb ik eindelijk rust in mijn hoofd gevonden.”

“Skyscrapers is voor mij eigenlijk het begin geweest van een doelgericht pad. Ik kwam er door alle gesprekken en trainingen achter welke kant ik op wilde. Ik leerde mijn waarden kennen en kwam erachter wat bij mij paste. Skyscrapers heeft mij op een pad gezet waar ik nu nog steeds op zit. Ik zou dan ook alle Skyscrapers willen meegeven om er blanco in te stappen. Weet dat je fouten mag maken, deze worden sneller vergeven omdat je net start. De mensen van Skyscrapers hebben goede bedoelingen en vormen een ideaal vangnet.”

“Skyscrapers richtte zich erg op het persoonlijke en dit hielp mij om te zien wat mij energie gaf, wat ik graag wilde.”