Quarantaineblog #1: Jurriën

De afgelopen weken valt het woord ‘routine’ vaak. Het zou een manier zijn om de tijd in quarantaine goed door te komen. Ik vroeg me af: Wat is routine en wat helpt nou echt?

Ik wilde weten wat routine is. Zoals ieder zichzelf respecterend kind van het digitale tijdperk heb ik dat maar eens gegoogeld. Eén definitie is “normale gang van zaken”.  Sinds 12 maart is onze normale gang van zaken flink op de schop gegaan. Je past je aan en er is binnen de kortste keren een nieuw ‘normaal’. Hoe abnormaal dat misschien ook is. Voor iedereen die hier hulp bij kan gebruiken: lees verder voor de ervaringen van een zelfbenoemd expert.

Respecteer de wekker
Voor veel mensen is de wekker een aartsvijand die je waarschijnlijk je hele werkende leven gaat achtervolgen. Maar geloof me: je wekker heeft het beste met je voor. Het aanhouden van hetzelfde ritme als op kantoor heeft alleen maar voordelen. Ik blijf er door in de workflow, houd tijd over die ik anders aan reizen besteed en best of all: die weekenddagen zonder snerpend nucleair alarm blijven extra speciaal.

Beloon jezelf
Dit klinkt misschien een tikkeltje kinderachtig, maar voor mij werkt het! Voor elke taak die ik heb afgerond staat er een kleine beloning te wachten. Zo heb ik steeds iets om naartoe te werken. Typische beloningen zijn: een kort blokje om, een aflevering van The Office (Friends en South Park kunnen ook net qua tijd…), filmpje van The Slow Mo Guys kijken (absolute aanrader!), leuke nieuwsbrief lezen en ga zo maar door. Het vergt vanzelfsprekend wel wat discipline om niet te blijven lopen, kijken of lezen. Want dan beloon je jezelf alleen maar met een geweldig schuldgevoel.

Doe de … challenge!
Daag familie, vrienden en collega’s (!) uit bij zoveel mogelijk van je dagelijkse bezigheden. Niets motiveert mij meer dan een bekende die net 2 seconden sneller was op een Strava segment. Dan dus toch maar weer de hardloopschoenen aan. Mijn broertje die meer XP heeft op Duolingo. No way, José! Als je niet zo’n competitiebeest bent, laat je die Champions League-trofee voor de winnaar achterwege en werk je naar een gezamenlijk doel toe. Zeker nu is het extra rewarding om met personen die je minder ziet en spreekt een uitdaging aan te gaan en elkaar up-to-date te houden van de voortgang.

Neem dit advies ter harte en geef er je eigen draai aan of lees het hoofdschuddend en vergeet alles na het laatste woord te hebben gelezen. Voor de volledigheid en ter inspiratie wil ik ook de tweede definitie van ‘routine’ nog met jullie delen: “door gewoonte verkregen vaardigheid”. Met wat discipline en doorzettingsvermogen kun je dus vaardig worden juist door al je dagelijkse gewoontes te blijven doen. Daar wil ik het wel voor doen! Jullie ook?