Quarantaineblog #1: Jurriën

Routine is alles

Wat is routine nou eigenlijk? Zoals elk zelfrespecterend kind van het digitale tijdperk heb ik dat gewoon eens gegoogled. Er kwamen twee definities naar voren. Een daarvan is “normale gang van zaken”. Sinds donderdag 12 maart is onze normale gang van zaken natuurlijk flink op de schop gegooid. Je past je aan, dus is er binnen de kortste keren een nieuw ‘normaal’, hoe abnormaal dat ook is. Voor iedereen die hier nog wat hulp bij kan gebruiken: lees verder voor de ervaringen van een zelfbenoemd expert.

Respecteer de wekker! Voor velen is de wekker een aartsvijand die je waarschijnlijk je hele werkende leven gaat achtervolgen, maar hij heeft echt het beste met je voor. Zelf ben ik van de wekker af gebleven sinds ik thuis werk (oké, ze heeft 20 minuutjes extra gekregen van me). Met hetzelfde ritme als op kantoor merk ik alleen maar voordelen. Ik blijf in de workflow, houd tijd over die ik anders aan reizen besteed en, best of all, die weekenddagen zonder snerpend nucleair alarm blijven extra speciaal.

Beloon jezelf! Dit klinkt misschien een tikkeltje kinderachtig, maar voor mij werkt het! Voor elke taak die ik heb afgerond staat er een kleine beloning te wachten. Zo heb ik steeds iets om naartoe te werken. Typische beloningen zijn: een kort blokje om, een aflevering van The Office (Friends en South Park kunnen ook net qua tijd…), filmpje van The Slow Mo Guys kijken (absolute aanrader!), leuke nieuwsbrief lezen en ga zo maar door. Het vergt vanzelfsprekend wel wat discipline om niet te blijven lopen, kijken of lezen, anders beloon je jezelf alleen maar met een geweldig schuldgevoel.

Doe de … challenge! Daag familie, vrienden en collega’s(!) uit bij zoveel mogelijk van je dagelijkse bezigheden. Niets motiveert mij meer dan een bekende die net 2 seconden sneller was op een Strava segment. Dan dus toch maar weer de hardloopschoenen aan. Mijn broertje die meer XP heeft op Duolingo. No way, José! Als je niet zo’n competitiebeest bent, laat je die Champions League trofee voor de winnaar achterwege en werk je naar een gezamenlijk doel toe. Zeker nu is het extra rewarding om met personen die je minder ziet en spreekt een uitdaging aan te gaan en elkaar up-to-date te houden van de voortgang.

Neem dit advies ter harte en geef er je eigen draai aan of lees het hoofdschuddend en vergeet alles na het laatste woord te hebben gelezen. Voor de volledigheid en ter inspiratie wil ik ook de tweede definitie van ‘routine’ nog met jullie delen: “door gewoonte verkregen vaardigheid”. Met wat discipline en doorzettingsvermogen kun je dus vaardig worden juist door al je dagelijkse gewoontes te blijven doen. Daar wil ik het wel voor doen! Jullie ook?