Quarantaineblog #10: Nienke

Vers van de kweker

Een eigen ruimte waar je kunt wonen, slapen, chillen en werken in één, is nog nooit zo belangrijk geweest als nu. En als we niet naar buiten kunnen, dan brengen we buiten toch naar binnen? Of klinkt dit makkelijker gezegd dan gedaan?

Een paar jaar geleden leefde ik in de veronderstelling dat alles wat ik aanraakte doodging. Planten that is. De ene na de andere sneuvelde en in diezelfde periode heb ik mogelijk zelfs een paar cactussen vermoord. Toch las ik dat planten veel goeds kunnen doen voor de luchtkwaliteit binnenshuis en zijn ze daarnaast ontzettend sfeervol. Om mijn huis en vooral mijn kamer te laten verkeren in een constante staat van gezelligheid en zuivere lucht, ben ik een jaar geleden toch dit avontuur aangegaan. En met succes! Inmiddels is mijn huis omgetoverd tot urban jungle en vind ik dat ik mezelf een echte plantenmama mag noemen. Wil je het een kans geven, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Ik deel graag mijn tips!

Support your locals
Allereerst de start van je zoektocht. Niet alleen de horeca of je lokale boekhandel heeft je hulp hard nodig in deze tijden. Dus daarom: support your lokale bloemenzaak! Planten kopen bij de supermarkt of via een grote online aanbieder is misschien makkelijker, maar hoe leuk is het om je te laten adviseren door iemand met passie voor zijn/haar vak? Ook worden veel planten nu weggegooid. Wil je duurzaam kopen en hou je wel van een verrassing? Kijk dan eens op deze website. Door een Kneusjesbox aan te schaffen red je leuke kamerplanten van een onverdiend einde in de groenbak.

Kringloop for the win
De mensen die me een beetje kennen, weten dat ik probeer om zo min mogelijk nieuwe spullen te kopen. Mijn potten heb ik om die reden dan ook allemaal gekocht bij Kringloopwinkels in de buurt. Het leuke hieraan is dat elke pot een eigen verhaal heeft en dat geen enkele plant en pot hetzelfde zullen zijn. Daarnaast kosten de potten bij de Kringloop vaak niet meer dan een euro. Gebruikte potten breng je met hetzelfde gemak weer naar de Kringloop om er vervolgens iemand anders happy mee te maken. Heel veel wins hier dus!

How to… stek je plant
Nu je de potten en planten hebt, wordt het tijd om ook je vrienden en familie te verblijden met de nakomelingen van je plant. Het zal ongetwijfeld zo zijn dat er mensen bestaan met een aangeboren gevoel voor het verpotten van plantjes. Ik ben, helaas, niet één van deze personen. Hoewel ik het water geven meestal op gevoel doe (en dit tot nu toe hartstikke goed gaat!), is het stekken van planten toch andere koek. Met een beetje hulp van YouTube kom je al een heel eind, maar een aanrader vind ik de filmpjes van Mama Botanica. Ze legt je op haar website haarfijn uit hoe je jouw urban jungle in leven houdt, kunt stekken en verpotten. Tip van mij: woon je, net als ik, in een appartement? Gebruik dan een oude kartonnen doos om je planten in te verpotten. Geen aarde door je hele huis en de doos kan erna gewoon in de kartonbak.

“Help, Rik heeft dorst!”
Toegegeven, vaak slaat de twijfel halverwege de week toe over wanneer ik mijn planten precies voor het laatst water gegeven heb. Dit is vooral belangrijk omdat teveel water soms schadelijker is dan te weinig. Om ons leven weer een stukje makkelijker te maken, zijn hiervoor een aantal digitale geheugensteuntjes ontwikkeld. Plantsome heeft een handige app (en écht een hele leuke website, kijk zeker even als je tijd hebt), maar ook bij de Intratuin-app kun je terecht. Je kunt je planten namen geven en ontvangt pushmeldingen wanneer ze dorst hebben. Super handig dus.

Tot slot zijn er talloze initiatieven te vinden online waarbij je stekjes kunt ruilen, of gratis kunt afhalen. Een voorbeeld is het Plantenasiel op Facebook, maar als je zoekt op “stekjes” kom je ook al een heel eind. De meeste groepen hebben duizenden leden en zijn super actief. Het duurt met een stekje wel even voordat je resultaat ziet, maar definitely worth the wait! Enne.. voor degenen in Rotterdam die graag een stekje komen ruilen: jullie weten me te vinden!