Quarantaineblog #6: Walter

Challenge Accepted

Daar zit je dan tijdens deze intelligente lockdown. Thuis op de bank met de laatste paaseitjes, kijkend naar alweer de 23e aflevering van ‘Friends’ van die week, terwijl ik mezelf afvraag of zeemeeuwen ook een favoriete kleur hebben. Het zijn zulke hersenspinsels die me doen realiseren dat ik al iets te lang thuis zit met mijn nieuwe beste vriend genaamd Netflix. Maar het werd pas echt alarmerend toen ik (iemand die nog meer bands kent dan dat er ‘Friends’ afleveringen zijn) twee weken geleden even niet meer wist welke muziek ik nu weer moest gaan luisteren.

Kortom de verveling had wel een beetje toegeslagen bij mij. Totdat ik tijdens een van de vele afleveringen van ‘How I met Your Mother’, Barney Stinson hoorde zeggen: “Challenge Accepted”. Dit bracht mij op het idee om mezelf elk weekend een uitdaging te geven om de verveling tegen te gaan. En in deze blog wil ik uitleggen waarom dit voor mij erg goed werkt.

Waarom challenges?

De komende tijd kunnen we niet meer uit eten in een hamburgertentje, of op vakantie gaan met een tentje naar Hamburg. Hierdoor blijft er weinig over om naar uit te kijken. Bij mij werd elk weekend een herhaling van de vorige. Door mezelf elk weekend een doel te geven, heb ik iets om naar uit te kijken en zorg ik ervoor dat ik niet elk weekend in dezelfde routine beland.

Ook geeft het volbrengen van zo’n uitdaging me een goed gevoel. Zelfs als de uitdaging zo nutteloos is als het maken van een lastige legpuzzel. Toch heb ik dan op maandagochtend het gevoel dat ik iets bereikt heb het afgelopen weekend. Dit zorg ervoor dat ik gemotiveerd aan de werkweek begin.

Daarnaast merk ik dat het doen van dingen die je normaal gesproken niet van plan was, kan zorgen voor nieuwe inzichten. Zo heb ik voor één van mijn challenges een luxe driegangendiner voor mijn ouders gemaakt. Dit bracht de Herman den Blijker in mij naar boven en heeft ervoor gezorgd dat ik nu elke week aan het experimenteren ben in de keuken.

Tips

Als je na het lezen van dit blog zelf ook een uitdaging aan wilt gaan, heb ik nog een paar tips voor je. Ten eerste hoeft een uitdaging niet nuttig te zijn. Als je een keer iets nutteloos wilt doen, dan is dit daar de perfecte tijd voor. Daarnaast merk ik dat wanneer je een uitdaging verbindt aan een niet zo spannende hobby, dit opeens interessant kan worden.

En mijn tweede tip is voor als je geen idee hebt welke uitdaging je aan moet gaan: neem een bestaande hobby en maak hier een uitdaging van. Zo heb ik mijn fietstochtje in het weekend omgevormd tot een uitdaging waarbij ik in 4 uur tijd 100 kilometer wilde fietsen (dit was een van mijn zwaarste fysieke uitdagingen ooit, maar het is me gelukt!).

Tot slot wil ik jullie mijn challenge van afgelopen weekend meegeven. Dat was namelijk het schrijven van een quarantaineblog waarin ik het woord “zeemeeuw” gebruik. Mission accomplished.