Quarantaineblog #9: Rosanne

Blijf je verwonderen!

Iedereen heeft zijn of haar levensstijl de laatste tijd drastisch omgegooid. Waar velen van ons zich voorheen met honderden tegelijk de trein in propten om naar kantoor te gaan, klappen we nu ons laptopje aan de keukentafel open. Sociaal contact? Dat vindt in ‘de anderhalve meter samenleving’ grotendeels digitaal plaats. Tegelijkertijd zijn al onze hobby’s getransformeerd naar wandelen, wielrennen, hardlopen, skeeleren of tuinieren.

Ook ik heb deze verandering doorgemaakt en heb gemerkt dat ik anders naar mijn omgeving ben gaan kijken. Of beter gezegd, ik ben mezelf erg veel nieuwe (existentiële) vragen gaan stellen. Ik neem jullie graag even mee in mijn gedachtenkronkels van de afgelopen tijd.

Het aantal stappen

Om aan de dagelijkse 10.000 stappen te komen maak ik iedere dag samen met mijn huisgenoten een wandelingetje door het bos en langs de kinderboerderij. Een wandeling door de natuur is voor mij tegenwoordig echt een bron van vragen waar ik nooit eerder over nagedacht heb. Het begint eigenlijk al daarvoor, bij die 10.000 stappen. Nu heb ik een huisgenootje met erg korte benen, heeft zij die 10.000 stappen dan eerder bereikt dan ik met hetzelfde rondje lopen? Of houdt de app daar geen rekening mee en heeft zij straks dus digitaal evenveel stappen gezet als ik, maar in de praktijk veel meer?

De (fascinerende) dieren van de kinderboerderij

Even verderop bij de kinderboerderij zien we dat de schapen geschoren zijn. Maar wat gebeurt er in de wilde natuur denk ik dan, als een schaap nooit geschoren wordt? Blijft zijn vacht dan doorgroeien? Kan hij op een gegeven moment dan nog wel opstaan? En wat gebeurt er als het regent? Ondertussen zit er een gillende pauw in de boom en vraag ik me af hoe die erin is gekomen. En vooral ook hoe hij er weer uitkomt. Als hij zou kunnen vliegen (wat hij dus blijkbaar kan, hoe komt hij anders in de boom?) waarom vliegt hij dan niet gewoon over de omheining van de kinderboerderij heen, lekker vrij het bos in? In het water zwemt een moedereend met haar kuikens. Gisteren waren het er nog meer, denk ik meteen. Wat gebeurt er nou als een kuiken wordt opgegeten of ‘kwijtraakt’? Mist moedereend hem of haar dan en is ze dan verdrietig? En hoeveel eenden zouden we wel niet op aarde hebben als alle kuikens het zouden overleven?

De items uit de super

Zelfs de producten in de supermarkt roepen tegenwoordig vragen op. Waar ik voorheen rustig zonder na te denken boodschappen deed, gaan mijn gedachten tegenwoordig alle kanten op. Waarom lijken alle ijsjes tegenwoordig kleiner? Is het omdat je vroeger zelf klein was en de ijsjes dus groter leken, of zijn ze daadwerkelijk kleiner geworden? Hoe voelt mijn supermarkt plant zich als ik hem uit de te kleine pot haal en in een grotere zet? Is het dan alsof hij eindelijk zijn benen kan strekken? Waarom heten eetrijpe avocado’s ‘eetrijp’ als je er de ramen van de buurman mee kan ingooien? Hoe weet ik of mijn zure room nog goed is? Ruikt hij dan zuur of juist niet? Ik heb werkelijk geen idee..

Oog voor detail

We hebben ons leven allemaal moeten aanpassen de laatste tijd. Het positieve wat ik hier aan over heb gehouden is dat ik wat meer oog heb gekregen voor de kleine en alledaagse dingen om me heen, ik ben nieuwsgieriger geworden. Het helpt mij iedere dag om mijn gedachten even te verzetten. Ik zou zeggen probeer het eens, kijk eens om je heen en stel die vragen! Ik houd me aanbevolen voor alle antwoorden die je ontdekt.