Romy over haar project bij KIT

Romy (28) is projectcontroller bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT).

Wat houdt jouw opdracht in?

Het KIT is een organisatie die zich bezig houdt met interculturele samenwerking. Het financieel managen van alle afzonderlijke projecten die het KIT in het buitenland heeft uitstaan, met thema’s als gender en sustainable and economic development, is wat ik voornamelijk doe. Het houdt in dat ik budgetten en kostenvergelijkingen maak, kwartaalrapportages opstel, vragen beantwoord van projectleiders, nieuwe projecten aanmaak in het boekhoudsysteem en relevante projectgegevens vertaal naar financiële data. Kortom: ik houd me bezig met het in control houden van projecten.

Wat vind je leuk aan je opdracht?

Er komt best wat (financiële) verantwoordelijkheid bij kijken. Worden er bijvoorbeeld budgetten overschreden, dan ben ik degene die aan de bel moet trekken. Of ervoor zorgen dat de deadline wordt gehaald om een financiële rapportage af te hebben zodat de funder op tijd kan betalen. Het hebben van dit stukje verantwoordelijkheid geeft voldoening en tegelijkertijd blijft het uitdagend, omdat ik steeds met iets nieuws te maken krijg. De projecten verschillen zowel inhoudelijk als financieel veel van elkaar en daarmee dus ook de uitdagingen.

“Ik vind het heel leuk dat ik nog vaak vertrouwde gezichten tegenkom en af en toe samen met de Skyscrapers kan lunchen of een kopje koffie kan drinken.”

Wat valt er tegen?

In het begin is het soms lastig om meteen te kunnen bepalen welke taken prioriteit hebben. Omdat je de verschillende projecten nog niet goed kent lijkt alles prioriteit te hebben, maar het is dan ook een uitdaging om dit uiteindelijk wel sneller te kunnen naarmate je de projecten en de verschillende structuren beter leert kennen. ​

Wat heb je tot nu toe geleerd?

In mijn functie krijg ik te maken met mensen die verschillende rollen bekleden, van projectleiders tot project-officers tot andere financiële medewerkers. Het snel kunnen schakelen tussen deze verschillende personen om er uiteindelijk één geheel van te maken is waar ik de afgelopen dagen veel mee heb kunnen oefenen.

Heb je al iets uit de trainingsperiode kunnen toepassen?

Ik werk dagelijks met Excel, dus die opfriscursus bij Skyscrapers was echt ideaal. Daarnaast vond ik de MBTI-training heel interessant, omdat ik nu vanuit een ander perspectief naar mijn werk kan kijken en ik hierdoor dingen veel beter kan plaatsen. Bijvoorbeeld waarom iets mij wel of niet bevalt en waarom dingen heel goed of juist minder goed gaan. En de pitch-training vind ik überhaupt heel bruikbaar, niet alleen op werk, maar ook op andere momenten in mijn leven waarop ik moet vertellen wie ik ben en waar ik voor sta..

Hoe was de omschakeling van de trainingsperiode naar je opdracht? 

Voor mij was de omschakeling redelijk groot wat betreft de invulling van de dagen. Van intensieve, energieke en sensationele trainingen naar het kantoorleven. Het is een andere dynamiek, maar nu kan ik wel alle nieuwe vaardigheden en inzichten toepassen die ik tijdens te trainingen heb verworven. Aan de andere kant was de omschakeling qua omgeving heel klein, omdat Skyscrapers in hetzelfde pand zit, haha. Ik vind het heel leuk dat ik nog vaak vertrouwde gezichten tegenkom en af en toe samen met de Skyscrapers kan lunchen of een kopje koffie kan drinken.